4.7.06

Διακοπή ρεύματος & ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Με το που ξυπνήσαμε από τη σιέστα μας (δε θέλω γέλωτες) ανακαλύψαμε ότι δεν είχαμε ρεύμα. Σκουντουφλώντας, βρήκαμε και ανάψαμε μερικά κεριά (βίκτωρας: "μερικά;" Μανουάλι το 'κανες το σπίτι!) και τηλεφωνήσαμε σαν καλά παιδιά στη ΔΕΗ, για να τους ενημερώσουμε για τη διακοπή. "Το ξέρουμε" μας απάντησαν και πριν προλάβουμε να ρωτήσουμε πότε θα ξαναέρθει το ρεύμα, μας το έκλεισαν. Η ειρωνία ήταν πως τόσο η απέναντι ακτή, όσο και η περιοχή πίσω μας, είχαν ρεύμα. Μη μου πει κανείς οτι "φταίγαν τα κλιματιστικά" διότι: α) δεν έχουν έρθει ακόμα όλοι οι παραθεριστές και β) στα περισσότερα εξοχικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ κλιματιστικά, αφού είναι "δίπλα στο κύμα". Χώρια τον άνεμο που λυσσομανούσε στα 8+ μποφώρ, χώρια που κάθε φορά που ανοίγαμε τις μπαλκονόπορτες τα πάντα στριφοργυρίζαν στα δωμάτια, σα να χρειαζόντουσαν την επίσκεψη του "Εξορκιστή".
Τα κεριά μεταμόρφωναν το γνώριμο τοπίο του σπιτιού σε ψυχεδελικό καλειδοσκόπιο και αφού μαζέψαμε τα απαραίτητα στο σαλόνι, αρχίσαμε να κουβεντιάζουμε, ξεκινώντας με τη γνωστή διαπίστωση ότι είμαστε χώρα ΚΣ (κανονικών συνθηκών).

Αναπόφευκτα, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα για την αιολική ενέργεια. Στον ένα σχεδόν χρόνο που μένουμε σε αυτό το σπίτι, ο άνεμος είναι το κύριο χαρακτηριστικό του. Στην πίσω πλευρά του σπιτιού, δεσπόζει ένα (άκτιστο ακόμα) βουνό, το οποίο θα μπορούσε άνετα να φιλοξενήσει τουλάχιστον 10 ανεμογεννήτριες κατά μήκος της κορυφογραμμής του. Με τους συνεχείς ανέμους που πνέουν εδώ, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ηλεκτροδότηση όλων των Μεσογείων στο διηνεκές.

Αναρωτηθήκαμε ακόμα αν υπάρχουν "οικιακές" ανεμογεννήτριες. Σίγουρα δεν είμαστε οι πρώτοι που σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο, αλλά γιατί δεν έχει ακουστεί τίποτα επ' αυτού; (Ψάχνοντας στο διαδίκτυο σήμερα το πρωί, βρήκα κάποιες "οικιακού τύπου" ανεμογεννήτριες, καθώς και καμμιά δεκαριά εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αξιοποίησης της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, τόσο για βιομηχανική όσο και για οικιακή χρήση .)

Αν θυμάμαι καλά, είχε γίνει μεγάλη κινητοποίηση στη δεκαετία του 1980 για τη διάδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Θυμάμαι και τη λέξη-κλειδί που χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα: "αυτονομία". Γιατί λοιπόν να μην έχει το κάθε σπιτικό τη μέγιστη δυνατή αυτονομία ηλεκτρικού ρεύματος από τις ανανεώσιμες πηγές (ηλιακή, αιολική, κυματική, γεωθερμική κ.ά.); Πιθανόν, η αξιοποίηση κάποιων από τις παραπάνω πηγές να μην είναι εφικτή στις πολυκατοικίες με τον τρόπο που είναι σχεδιασμένες σήμερα. Γιατί να μην υπάρχει όμως αυτή η δυνατότητα στις "μονοκατοικίες" (πολλές από τις οποίες φτάνουν αισίως και τους 3 ορόφους). Ας μην ξεχνάμε οτι ειδικά στην Ελλάδα, "εξοχικό" σημαίνει "μονοκατοικία" σε μεγάλο ποσοστό. Γιατί να μην υπάρχει εξ αρχής πρόβλεψη και για την πιθανή αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;
Ρωτώ πολλά και σίγουρα θα προσκρούσω στη γνωστή ελληνική μοιρολατρεία (του τύπου: "όσο κι αν προσπαθήσουμε δεν αλλάζει τίποτα"). Παρόλα αυτά όμως, ανακαλύπτω με χαρά ότι τα τελευταία χρόνια, οι ανεμογεννήτριες και τα "αιολικά πάρκα" αυξάνονται και πληθύνονται. Ενδεικτικά αναφέρω τις εντυπωσιακές ανεμογεννήτριες στη Μυτιλήνη και την Κρήτη, ενώ ελπίζω ότι αυτή η προσπάθεια θα εξακολουθήσει να επεκτείνεται.

ΥΓ Σταμάτησα το γράψιμο κάπου εδώ διότι άρχισαν να πονούν τα μάτια μου. Μολονότι το λαπτόπι έχει καλή μπαταρία, προτίμησα να εγκαινιάσω το moleskine που πήρα από το αεροδρόμιο το Σάββατο. Όταν πρόκειται για "σοβαρές" σκέψεις, προτιμώ να τις ρίχνω πρώτα στο χαρτί. Thanks CD!
ΥΓ2 Ψάχνοντας αργότερα, βρήκα ένα Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο ιδρύθηκε το 1987 και διαθέτει πρότυπο Αιολικό Πάρκο στο Λαύριο.
Επίσης έμαθα ότι υπάρχουν Αιολικά Πάρκα και σε άλλα σημεία της Αττικής καθώς και σε πολλά νησιά.
Τελικά κάποια πράγματα εξελίσονται αργά αλλά σταθερά!

23 σχόλια:

Chrisa είπε...

Στην Μυτιλήνη μια απο τις ανεμογεννήτριες την έφτιαξε ο μπαμπάς μου!!! (Είναι ηλεκτρολόγος)

Кроткая είπε...

με τις οικειακές ανεμογεννήτριες, κάποιος μου είπε πως υπάρχιε μια μεγάλη απάτη, έτσι ώστε τελικά να μη συμφερουν οικονομικα. Θελει ψάξιμο, αλλά αυτός που μου το ειπε ειχε επιχειρηματα και στοιχεια που... δε θυμαμαι για να παραθεσω...

σας ήρθε το ρευμα?

An-Lu είπε...

@χρύσα
Τυχερός ο ντάντι σου!

@κροτ
Ήρθε μετά από 2 ωρίτσες!

Trilian είπε...

ενδιαφέρον... πολύ ενδιαφέρον!

apousia είπε...

Ναι,σε λίγο θα αρχίσει να εκλείπει η μοιρολατρεία.
Υπάρχει όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές και φιλικότερες προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας..
Αρκεί να προχωρήσει σε βάθος η ενημέρωση!

Καλό μεσημέρι εξορκισμένη απ'τους ανέμους an-lu!

An-Lu είπε...

@trilian
βάλε μόνο τη λέξη "ανεμογεννήτριες" στο γούγλη και θα δεις τι θα σου βγάλει!!!!

@απουσία
ακριβώς! οι ιδέες και οι πληροφορίες υπάρχουν, απλά δεν διαδίδονται ή γίνονται γνωστές μόνο μέσω ειδικών εντύπων...ευτχώς που υπάρχει και ο γούγλης!
Ε! όχι και εξορκισμένη!!!!!
Φιλιά

Σταυρούλα είπε...

Καλά κάνεις που το ψάχνεις, γοργόνα. Μακάρι να νοιάζονταν κι άλλοι!
Πάντως μην έχετε παράπονο, δείτε το έτσι: "Ανεμοδαρμένα Μεσόγεια"! ;))))))))

An-Lu είπε...

@renata
μάλλον ανεμοδραμένο Πόρτο'Ράφτη!

Psipsinel είπε...

o drakoumel pantos etsi theli na kanoume to spitaki mas. oso to dinato pio filiko sto perivallon, me iliaki energia klp

An-Lu είπε...

@ψίψι
Σωστός ο Δρακουμελίνος σου!

@μόργκι
καταλαβαίνεις πολύ καλά αγαπητή μαγισσούλα!!! ΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖ

Unknown είπε...

Ενημερωτικά (νομίζω ότι όλα αυτά τα έχω αναφέρει κατά καιρούς στο "παράθυρο"):

Και η αιολική αλλά και οι ηλιακή ενέργεια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να στηριχθεί η ενεργειακή απαίτηση μόνο σε αυτές. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποβοήθηση, αλλά και πάλι χρειάζεται πολύ καλή ρύθμιση της παραγωγής ενέργειας μετά από τις υπόλοιπες πηγές. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι όσο και να νομίζουμε ότι σε ένα μέρος φυσάνε συνεχώς άνεμοι, αυτό δεν ισχύει. Δεν είανι συνεχείς πηγές και δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω καιρού. Ο λόγος είαι ότι πολύ απλά δεν υπάρχουν συσσωρευτές ικανοί να διατηρήσουν τα ποσά ενέργειας που χρειάζονται για να υποστηρίξουν μια περιοχή, ακόμα και για μία ώρα νηνεμίας!

Το δεύτερο είναι ότι αν συνδεόταν έναν τέτοιο δίκτυο στην ΔΕΗ ώστε να γίνει ισοκατανομή φορτίων (και να μπορέσεις και εσύ να το χρησιμοποιήσεις.. δεν είναι τόσο απλό όσο το έβαλα την γεννήτρια, δουλεύει παίρνω ρεύμα, δεν έχει σταθερές στροφές η ανεμογεννήτρια όπως οι άλλες) τότε πάλι σε "ενεργοβόρες μέρες" θα είχες το ίδιο πρόβλημα! Άσε που το πρόβλημα συντήρησης και αντικατάστασης φθαρμένων υλικών θα ήταν το ίδιο με όλη τη νυπόλοιπη επιχείρηση που σημαίνει ότι θα κατέλιγες στα ίδια σκ...

Από την άλλη πλευρά βέβαια, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε σοβαρά αυτές τις πηγές ως υποβοήθηση ώστε να απεξαρτηθούμε όντως ενεργειακά μέχρι έναν βαθμό, και όχι μόνο να τις χρησιμοποιούμε για να βγαίνουν οι υπουργοί ανάπτυξης στα κανάλια και να κάνουν το κομμάτι τους ότι κάτι κάνουν στην χώρα μας....

An-Lu είπε...

@ ντάρθ
Σε πρώτη φάση, ως υποβοήθηση, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν συχνές διακοπές ρεύματος, νομίζω ότι αποτελούν μια αρκετά βιώσιμη λύση.
Μερσί για το λινκ!

Βασιλική Παπαδημητρίου είπε...

κρουασανοκαλημερες!!!!
φιλουδια...

Кроткая είπε...

μπονζουρ μανταμ! ακομα κοιμαστε?

An-Lu είπε...

@ βασιλική
Καλημεσημέρες!

@κροτ

όχι πήγα και πλήρωσα λογαρισμούς σε τράπεζες....και μαζί μου καμμιά εκατοστή νόματοι που είχαν την ίδια προτότυπη ιδέα!

ellinida είπε...

Φύσαγε βρε κουτό , γιαυτό έπεσε το ρεύμα ! Εδώ όταν φυσάει και βρέχει μας κόβεται ! Χλιδή εντελώς !
Εχω φίλο με εξοχικό στην Πάρο που δεν έχει κάνει σύνδεση με το δίκτυο και το σπίτι ηλεκτροδοτείται με φωτοβολταικά . Βέβαια είναι λίγο μανίκι , κυρίως οι μπαταρίες που είναι πανάκριβες . Πάντως έχει επάρκεια ρεύματος αλλά δεν κάνει και υπερβολές και χρησιμοποιεί υγραέριο για μαγείρεμα , θερμοσίφωνα κλπ .

Ο πατέρας του Μ. ήθελε να φτιάξει ανεμογεννήτριες στην Πάρο αλλά τελικά έβγαινε πολύ ψηλό το κόστος , αρρώστησε κιόλας και δεν πρόλαβε .
Αν βρεις τίποτα το ενδιαφέρον Γοργονάκι ειδοποίησε γιατί μ'ενδιαφέρει ... αλλά βαριέμαι να ψάχνω .

An-Lu είπε...

@ellinis
άμα το γουγλίσης θα βρεις τις εταιρίες....θα σου στείλω κι εγώ μερικά λινκακια, αλλά στείλε ένα test mail μιας και δεν το έχεις στο προφίλ σου.
Φιλούδια

Stavros Katsaris είπε...

Κάποιος φίλος έχει τοποθετήσει στο Σέσι στο Γραμματικό!
Δεν ξέρω τελικά τι αποτελέσματα είχα στην αρχή ήταν ενθουσιασμένος αργότερα μουρμούραγε!
Θα τον ρωτήσω και θα σου πω!

An-Lu είπε...

@stavro
Καλή ιδέα! Να μαθαίνουμε και από αυτούς που έχουν ήδη την εμπειρία! Εμείς το σκεφτόμαστε κυρίως σαν επικουρικό μέσο αρχικά, μιας και έχουμε συχνές διακοπές ρεύματος.

tassoula είπε...

ο συγκεκριμένος φιλος που λέει ο Σταυρος μένει σε ένα σημείο που φυσάει σαν τρελο 361 μέρες τον χρόνο άρα δεν πιάνει.Ενας 'αλλος που μένει κοντά στους γονείς μου στο Γραμματικό το ψιλομετανιωσε γιατι την πάτησε λόγο θέσης.θέλει ψάξιμο και μπράβο σας που σκέφτεστε έτσι.
καλησπέρα
:))

An-Lu είπε...

@tassoula
επειδή στη θέση που είναι το σπίτ βρίσκεται φάτσα-κάρτα στο άνοιγμα του κόλπου, έχει ισχυρούς ανέμους τουλάχιστον το μισό χρόνο. Για επικουρική πηγή ενέργειας μάλλον καλή φαίνεται...πρέπει να ρωτήσω για τιμές και κόστος συντήρησης.

Ektwras είπε...

Aργα αλλα σταθερα...

αρνηθηκαμε την ερευνα / εφαρμογη
2 ξενων πανεπ. γιατι ενας θεος ξερει α ρε ____ κυβερνηση ειναι αυτη που ειχαμε, εχουμε και απο οτι φενεται θα εχουμε ?

An-Lu είπε...

@ektwra
αρνηθηκαμε την ερευνα / εφαρμογη
2 ξενων πανεπ. γιατι ενας θεος ξερει


Προφανώς τα πανεπιστήμια δεν δώσαν "μίζα" εκεί που έπρεπε

κυβερνηση ειναι αυτη που ειχαμε, εχουμε και απο οτι φενεται θα εχουμε ?

Όχι, λόγω των περιορισμένων επιλογών που προσφέρονται και την ηλιθιότητά μας που τους ψηφίζουμε. Μια καλή ιδέα είναι να ΜΗΝ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΑ από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά να κουνάμε κι εμείς το χεράκι μας ;-)