11.4.06

V for Vendetta



Το στόρι:
Σε μια μετά-οργουελικού τύπου Αγγλία, μια σκοτεινή φιγούρα εκδικείται αυτούς που τον έβλαψαν και ταυτόχρονα ξεκινά μια επανάσταση. Εμπνευσμένος από την ανεπιτυχή απόπειρα του Guy Fawkes, υιοθετεί το προσωπείο του και αποκαλεί τον εαυτό του "V". Ένα σύμβολο με πολλές ερμηνείες. (Αναφέρω μόνο μερικές, όπως την 5η Νοεμβρίου, το νούμερο του κελιού και φυσικά το σήμα της νίκης).
Οι εντυπώσεις: Καθώς είμαι από τους τυχερούς που έχουν διαβάσει το "αυθεντικό" κόμικ του Αlan Moore, μπορώ να ισχυριστώ οτι η ταινία έμεινε "πιστή" κατά 90%, ποσοστό σπάνιο για ταινίες που εμπνέονται από γραπτά κείμενα. Η βασική διαφορά είναι ίσως ότι το κόμικ είναι πολύ ατμοσφαιρικό (τύπου film noir) ενώ η ταινία έχει ζωντανή και ρεαλιστική προσέγγιση, βγάζοντας σαφές πολιτικό μήνυμα, γεγονός που δεν την μειώνει καθόλου. Αντίθετα, της προσδίδει ένα βαθμό αληθοφάνειας, ένα εξορκιστέο "what if". Είναι μάλλον περιττό να προσθέσω ότι στο τέλος έρχεται η πολυπόθητη κάθαρση σε όλα τα επίπεδα, με τρόπο αρκετά αισιόδοξο για την ανθρώπινη φύση. Αυτό όμως που μένει από την ταινία, είναι πώς μέσα από τον πόνο και την αντίδραση μπορεί να ξεκινήσει κάτι θετικό. Ανάλογα με τα βιώματα του καθενός, η ταινία μπορεί να μεταφέρει ένα μήνυμα ή να είναι απλά περιπετειώδης. Τα συμπεράσματα δικά σας.




Υ.Γ. Οι φωτό είναι από το επίσημο
site
της ταινίας







13 σχόλια:

Dormammu είπε...

Το μεγάλο μειονέκτημα που έχουν οι ταινίες που βασίζονται σε βιβλία και τα συναφή είναι ότι περιμένουμε όλοι μας να δούμε κάτι που δεν θα προδώσει το πνεύμα του αρχικού concept. Οι ταλαντούχοι σκηνοθέτες το πετυχαίνουν, χωρίς να κάνουν πολλές παραχωρήσεις. Για παράδειγμα θεωρώ εξαιρετική την προσπάθεια που έγινε στον Άρχοντα των Δακτυλιδιώνανε(!), όπου ο Peter Jackson- εκτός από ορισμένα (λίγα) σημεία που εκνευρίστηκα- τα κατάφερε περίφημα. Δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο για τους 4 Φανταστικούς (ελπίζω να το είδες λόγω Βίκτορα), που ήταν απαράδεκτη ταινία. Θέλω να καταλήξω στο εξής: Όσο οι συντελεστές της ταινίας αφήνονται να δουλέψουν με κριτήριο το μεράκι τους, την αγάπη στο πρωτότυπο και την πραγματική διάθεση να φτιάξουν κάτι καλό, το αποτέλεσμα είναι θετικό. Όταν όμως αρχίζει να κυριαρχεί ο συμβιβασμός, το πλάνο για τα κέρδη και το merchandise και η διάθεση του φτιάξε-κάτι-τυπικό-να-βγάλουμε-κανά-φράγκο, ξεκινάνε οι πατάτες…. Κάτι τέτοιο συμβαίνει συνήθως στα remakes και στα σήκουελς, όπου το επιτελείο της πρώτης ταινίας έχει πάει περίπατο και έχουν αναλάβει απλοί διεκπεραιωτές. Εξαιρετική ταινία φτιαγμένη πάνω σε αυτές τις αρχές από το μηδέν (με πολλά δάνεια από τον κόσμο των σούπερ ηρώων πάντως) είναι οι Απίθανοι, καρτούν για μεγάλα (και μικρά παιδιά).

Δεν έχω δει ακόμα το V for Vendetta, αλλά από τα λεγόμενά σου πιστεύω ότι δεν θα με απογοητεύσει…...

Neilys είπε...

μου άρεσε πάρα πολύ αν και στην αρχή το περίμενα διαφορετικό , περισσότερο για τα νοήματα και τις ιδέες που περνάει

P.s. Έτοιμο το banneraki

Psipsinel είπε...

den ixa diavasi to comic alla i tenia mou arese para poli

An-Lu είπε...

@dorm
Συμφωνώ απολύτως. Το fantastic four ήταν όντως πατάτα, το Daredevill όμως, πιστότατο (και όχι μόνο λόγω Μπεν!) ;-)
@γιωργί
Σου δίνει έναυσμα για σκέψη και αυτό είναι καλό! Χίλια ευχαριστώ, πάω να το δω,
@ψιψι
ήταν πάρα πολυ περιεκτική επίσης!

Λαμπρούκος είπε...

Δηλαδή αξίζει ή όχι (την ώρα μας και όχι τα λεφτά μας)

Chrisa είπε...

An-lu εγώ το λάτρεψα!!! Ετοιμάζω και μπλούζα με το V!!

γιώργος είπε...

καλημέρα.
πολύ καλη ταινία, με βαθύτερο κοινωνικοπολιτικό μύνημα.
είναι μία φωτογραφία της κοινωνίας μας (ή όπως πρόκειται να γίνει στο μέλλον).
οι πρακτικές των κυβερνόντων αντιστοιχούν με τις πραγματικές.
εν γέννει, αξίζει τα λεφτά της.

An-Lu είπε...

@λαμπρούκο
Αξίζει και με το πάρα πάνω! Σημειωτέον πως όποιες κριτικές διάβασα για το έργο, λέγαν για τη μάσκα του "κόμη Μοντεχρήστου". Αυτο και μόνο με έπεισε πως ΚΑΝΕΙΣ τους δεν είχε δει το φιλμ! Η μάσκα ειναι του Γκάι Φωκς και μέχρι πρότινος την αγοράζαν τα παιδιά στη Βρετανια κάθε χρόνο στις 5 Νοεμβρίου, που φτιάχνουν το ομοίωμά του και πετούν πυροτεχνήματα.
@chrisa
Αν τη λάτρεψα; Κάνω ακόμα replay τις σκηνές! Αμα φτιάξεις και σε Large, σφύρα μου, θέλω κι εγώ!
@yiorgos
Ακριβώς αυτό!

Sophia Choleva είπε...

Thn kuriakh pou mas perase , etuxe na dw thn tainia. aksizei kai xrono kai xrhma ;)

Sophia Choleva είπε...

Thn kuriakh pou mas perase , etuxe na dw thn tainia. aksizei kai xrono kai xrhma ;)

sevium79 είπε...

kala re... mono emeis den exoume cinema edw gamw thn katadiki mou...????? aporw ti tha prwtodw otan tha paw Athina...

paragrafos είπε...

Πολύ θα ήθελα να την δω. Μακάρι να προβληθεί στη Λευκωσία. Εδώ, δυστυχώς οι αιθουσάρχες φέρνουν κάτι μαλακοταινίες της πλάκας για αμερικανάκια κάτω των οχτώ!

Με αγάπη

Παράγραφος

NinaC είπε...

Ωραίααααα! Κι εγώ θα πάω!